Αναπνευστικές Αλλεργίες


Τα συμπτώματα αλλεργίας περιλαμβάνουν φαγούρα στα μάτια και το δέρμα, φτάρνισμα, ρινική συμφόρηση, συριγμό και εξάνθημα. Οι εποχιακές αλλεργίες προέρχονται από τα χόρτα, τα ζιζάνια, τη γύρη των δέντρων και τή μούχλα. Επίσης οι αλλεργίες σε γάτες και σκύλους είναι πολύ συνηθισμένες.

 

Αιτίες

Η μεγαλύτερη αιτία αλλεργίας στην άνοιξη είναι η γύρη. Τα δέντρα, τα χόρτα και τα ζιζάνια απελευθερώνουν αυτούς τους μικροσκοπικούς κόκκους στον αέρα για να γονιμοποιήσουν άλλα φυτά. Όταν φτάσουν στη μύτη ενός ατόμου που είναι αλλεργικός, υπερενεργοποιούν την άμυνα του σώματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα τη γύρη ως κίνδυνο και απελευθερώνει αντισώματα που προσβάλλουν τα αλλεργιογόνα. Αυτό οδηγεί στην απελευθέρωση στο αίμα χημικών ουσιών που ονομάζονται ισταμίνες. Οι ισταμίνες ενεργοποιούν τη ρινική καταρροή, τα μάτια με φαγούρα και άλλα συμπτώματα τα οποία είναι πολύ γνωστά αν έχετε αλλεργίες.

Η γύρη μπορεί να ταξιδέψει για μίλια, οπότε δεν πρόκειται μόνο για τα φυτά της γειτονιάς σας.

Οι αλλεργικοί παράγοντες περιλαμβάνουν:

Δέντρα όπως: (Κλήθρα, Φλαμουριά, Οξυά, Κέδρος, Κυπαρίσσι, Φτελιά, Αγριοκαρυδιά, Αρκευθος, Σφεντάμι, Μουριά, Δρυς, Ελιά, Φοίνικας, Πεύκο, Λεύκα, Φίκος, ιτιά)

Οι μετρήσεις γύρης τείνουν να είναι ιδιαίτερα υψηλές σε ημέρες με έντονους ανέμους καθώς ο άνεμος συλλέγει αυτούς τους κόκκους που προκαλούν το φτάρνισμα και τις μεταφέρει στον αέρα. Οι βροχερές μέρες, από την άλλη πλευρά, ξεπλένουν τα αλλεργιογόνα.

Συμπτώματα

Ισως παρουσιάσετε:

  • “Τρέχουσα” μύτη (Καταρροή)
  • Υγρά μάτια
  • Φτάρνισμα
  • Βήχα
  • Φαγούρα στα μάτια και τη μύτη
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με ειδικά δερματικά τέστ (Prick Tests) , τα οποία περιλαμβάνουν είτε τη διόγκωση της επιφάνειας του δέρματος με μια μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου (δοκιμασία τσίμπημα) είτε την έγχυση ενός μικροσκοπικού δείγματος αραιωμένου αλλεργιογόνου κάτω από το δέρμα του χεριού ή της πλάτης σας. Αν είστε αλλεργικοί στην ουσία, θα σχηματιστεί ένα μικρό κόκκινο εξάνθημα.


Χρήσιμες Πληροφορίες

Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες για τις Αλλεργίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 210 26 37 370
Δευτέρα - Παρασκευή: 17:00 μ.μ – 21:00 μ.μ
Διεύθυνση: Κάλχου & Μενελάου 74, Ίλιον
Email: krokidis@otenet.gr